26. 1. 2024
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Empanadas argentinas – Užijte si skvělou chuť jihoamerických specialit s těmito argentinskými empanadami. Tento tradiční recept nabízí křupavou a chutnou směs masa, zeleniny a koření, vše zabaleno v tenkém těstě. S několika jednoduchými kroky můžete připravit tyto lahodné a neodolatelné empanadas doma. Vyzkoušejte si tento argentinský pokrm a přenesete se na gastronomickou cestu do slunné Jižní Ameriky.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 1 cibule
- 300 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo kombineované)
- 1 paprika
- 1 rajče
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej pro smažení
Postup:
- V míse smíchejte mouku, máslo, mléko a 1 vejce. Zpracujte těsto, pokud je příliš suché, přidejte trochu vody. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut.
- Cibuli, papriku a rajče nakrájejte na malé kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte ji, dokud není sklovitá. Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho smažte dohněda.
- Přidejte papriku, rajče, sladkou papriku, sůl a pepř. Směs promíchejte a vařte asi 10 minut, dokud se zelenina neprovaří a směs se nezhustne. Zchlaďte na pokojovou teplotu.
- Těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte pláty o tloušťce 2-3 mm.
- Na každý plát dejte lžíci nadílky a složte těsto napůl, takže vznikne půlměsíček. Okraje spojte a důkladně zatlačte vidličkou.
- Zbývající vejce rozšlehejte a potřete jím empanadas, aby získaly zlatavý lesk.
- Vmístě olej na pánvi rozpalte a empanadas postupně smažte dozlatova z obou stran.
- Hotové empanadas nechte okapat na papírové utěrce a podávejte teplé.