26. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
Byriani
zdroj: Recepty 24/7

Byriani je slavný indický pokrm, který se skládá z aromatického dlouhozrnného rýže, směsi koření a různých příloh. Tento recept vás provede postupem k přípravě chutného a lahodného byrianie s vašimi oblíbenými surovinami, jako je kuřecí maso, zelenina nebo moong daal. Vydejte se na cestu do indického světa chutí a okouzlete své smysly tímto lahodným a kořeněným jídlem. Sledujte tento krok za krokem recept a bavte se vařením báječného indického byrianie!

Suroviny

  • 500 g jemného basmati rýže
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce drceného česneku a zázvoru
  • 1 lžíce garam masaly (směs koření)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ šálku jogurtu
  • ¼ šálku oleje
  • ¼ šálku nasekaného koriandru nebo máty na ozdobu
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravte všechny suroviny.
  2. Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda není čistá.
  3. V hrnci nechte vřít dostatek vody a přidejte opláchnutou rýži. Vařte rýži do poloměkka a poté ji sceděte a nechejte stranou.
  4. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
  5. Na pánvi rozpalte olej a osmažte nakrájenou cibuli do zlatova.
  6. Přidejte drcený česnek, zázvor a rajčata. Vařte 2-3 minuty, dokud se rajčata nerozpadnou.
  7. Přidejte kuřecí maso a vařte ho do zlatova.
  8. Přidejte garam masalu, kurkumu, kmín, koriandr a skořici. Dobře promíchejte.
  9. Přidejte jogurt a sůl podle chuti. Vařte ještě několik minut, dokud je maso dokonale propečené.
  10. Ve velkém hrnci smíchejte uvařenou rýži s masovou směsí. Pomalu přidejte 1 šálek vody a promíchejte.
  11. Zavařte hrnec víkem a nechte byriani vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se rýže nedovaří úplně.
  12. Na závěr ozdobte byriani nasekaným koriandrem nebo máty.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *