26. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Irácká národní guláš je bohaté a chutné jídlo s kořeněným masem a zeleninou. Tento recept vám ukáže, jak připravit autentické irácké gulášové jídlo doma. S jeho jedinečnou kombinací exotických koření a čerstvých ingrediencí bude tento pokrm jistě ohromit vaše chuťové buňky. Nenechte si ujít tuto příležitost ochutnat lahodné tradiční jídlo z Iráku.
Suroviny
- 500g jehněčího masa (maso na gulášové kosti)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého pepře
- 1 čajová lžička soli
- 500ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- šťáva z 1/2 citronu
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a na něm necháme zesklovatět cibuli a česnek.
- Přidáme maso a krátce ho osmahneme, dokud nezmění barvu.
- Přidáme rajský protlak a koření (kmín, koriandr, kurkumu, pepř a sůl). Vše promícháme.
- Postupně přidáváme vývar a vaříme pod pokličkou asi 1 – 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- V případě potřeby přidáme vodu.
- Na závěr přidáme rajčatový protlak a citronovou šťávu. Dobře promícháme a necháme provařit.
- Podáváme s rýží nebo arabským chlebem.