25. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte nápad na lahodnou bezmasou večeři? Vyzkoušejte naši domácí lasagni bez masa! Tato klasická italská specialita se připravuje s vrstvami chutného těsta, sýra a zeleniny. Bezmasá varianta obsahuje štědrou směs oliv, rajčat, cibule, papriky a bylinek, které společně vytvářejí skvělou chuťovou symfonii. Naše receptura je jednoduchá a snadno přizpůsobitelná podle vašich preferencí, například přidáním další zeleniny nebo hub. Sladká rajčatová omáčka je zde perfektně kombinována s vrstvami křehkého těsta, které se na lasagni tvoří. Nechte se pohladit vůní italských bylinek a vyzkoušejte tento skvělý recept na domácí lasagne bez masa ještě dnes!
Suroviny
- 9 plátků sušených lasagní
- 300 g mletého tofu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 400 g rajčatového pyré
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán nebo eidam)
Postup
- Plátky lasagní spařte v horké vodě, aby změkly.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte rozmačkaný česnek a mleté tofu. Smažte, dokud tofu nezezlátne.
- Přidejte rajčatové pyré, sušené bylinky, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka nezhustne.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte zapékací misku olejem a na dno dejte jednu vrstvu sušených lasagní.
- Přidejte na vrstvu lasagní polovinu tofu omáčky. Opět položte vrstvu lasagní a pokračujte s další polovinou omáčky.
- Na vrch posypte strouhaný sýr.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud sýr neztuhne a lasagne nezačnou hnědnout.
- Před podáváním nechte lehce vychladnout a krájejte na porce. Dobrou chuť!