25. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vychutnejte si lahodný vepřový ragu s červeným vínem. Tento recept vás přenesou do italské kuchyně s bohatými a hlubokými chutěmi. Jemné kousky vepřového masa se dusí v aromatické směsi červeného vína, bylinek a koření, čímž vzniká hutné a bohaté jídlo s výraznou chutí. Podávejte tento ragu s těstovinami nebo polentou a vychutnávejte si dokonalou kombinaci výborného jídla a lahodného vína.
Suroviny
- 600 g vepřového masa na ragu, nakrájeného na menší kousky
- 2 cibule, nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
- 300 ml červeného vína
- 500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninového)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Na sporáku v hlubší pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej.
- Přidáme cibuli a česnek a restujeme je, dokud nezezlátnou.
- Do pánve přidáme na kousky nakrájené vepřové maso a opékáme je z každé strany, dokud nezezlátne.
- Přidáme nakrájenou mrkev a celer a opékáme dalších pár minut.
- Nalijeme červené víno a necháme vařit a redukovat asi 5 minut, dokud se alkohol ve víně neodpaří.
- Přidáme rajčatový protlak, vývar, sušený tymián a rozmarýn.
- Osolíme a opepříme podle chuti.
- Přiklopíme a necháme vařit na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud se maso nerozpadá na vlákna a omáčka nezhoustne. Občas promícháváme.
- Můžeme podávat s bramborovou kaší, těstovinami nebo rýží.