24. 1. 2024
Autor: Hana Tobiášová
Jablečný koláč s ořechovou náplní
zdroj: Recepty 24/7

Tento jablečný koláč s ořechovou náplní je dokonalým spojením sladkého ovocného chuti jablek a křehkého těsta s jemnou ořechovou náplní. Upečte si ho doma a dopřejte si kousky šťavnatého koláče plného lahodných jablečných kousků a výrazné chuti ořechů. Recept je jednoduchý a rychlý a výsledek jistě potěší celou rodinu. Připravte si tento skvělý jablečný koláč a vychutnejte si spojení jablek a ořechů v jednom sladkém zážitku.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 500 g jablek
  • 150 g mletých ořechů
  • 70 g nasekaných vlašských ořechů
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto. V mise nalámeme studené máslo a přidáme mouku, cukr, vejce a špetku soli. Všechny ingredience důkladně promícháme, dokud nezískáme hladké a pružné těsto.
  2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v lednici odpočívat minimálně 30 minut.
  3. V mezičase oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nastrouháme je na hrubém struhadle. Jablečnou strouhanou hmotu smícháme s mletými ořechy, nasekanými vlašskými ořechy, cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí. Vzniklou náplň důkladně promícháme.
  4. Z těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Okraje vyváleného těsta můžeme lehce zvednout, abychom vytvořili malou okrajovou stěnu, která pomůže udržet náplň na místě.
  5. Na vyválené těsto rozprostřemeíme připravenou jablečnou náplň a pečlivě ji rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu.
  6. Koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 25-30 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a náplň neztuhne.
  7. Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *