24. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Lazanje s ricottou a špenátem jsou dokonalým pokrmem pro všechny milovníky italské kuchyně. Tento recept vám umožní vytvořit bohaté a chutné lazanje plné vrstev špenátu a krémové ricotty. S česnekem a šalvějí oživíte chuť těstovin, zatímco sýrová omáčka přidá další vrstvu krémovosti. Vaši hosté si tuto lahodnou a nasycující večeři zamilují a budou se pořád vracet pro další porci.
Suroviny
- 8 listů lazání
- 250 g ricotty
- 200 g špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml rajčatového pyré
- 200 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 100 g strouhaného sýra
- sůl, pepř, oregano
- olivový olej
Postup
- Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm na kostičky nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek.
- Přidejte mleté maso a orestujte ho dozlatova.
- Přidejte rajčatové pyré, špenát a ochuťte solí, pepřem a oreganem.
- Nechte směs vařit na mírném ohni asi 10 minut.
- Ricottu smíchejte s trochou soli a pepře.
- Ve vymazané formě na lasagne položte první vrstvu lazání.
- Naneste na ni polovinu směsi s mletým masem a špenátem.
- Další vrstvu lazání potřete ricottou.
- Pokračujte střídáním vrstev lazání s ricottou a směsí s mletým masem a špenátem.
- Poslední vrstvu lazání potřete ricottou a posypte strouhaným sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 minut, nebo dokud sýr nezezlátne a nezačne chytat na zlatavou barvu.
- Podávejte až po lehkém vychladnutí.