23. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Pálivá aromatická kuřecí kari je lahodné jídlo, které si zamilují milovníci pikantních chutí. Tento recept kombinuje kousky kuřecího masa s exotickými kořením a zeleninou, vytvářející silnou a bohatou chuťovou paletu. Kvalitní kari koření dodává jídlu unikátní aroma, zatímco čerstvé bylinky a zelenina přidávají svěžest a texturu. Připravené jídlo je rychlé a snadné, ideální pro ty, kteří mají na výběr jen málo času. S touto recepturou si můžete vychutnat doma připravené, autentické indické kari, které doslova rozproudí vám chuťové pohárky.
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 2 cibule, nasekané
- 2 papriky (zelená, červená nebo žlutá), nakrájené na proužky
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého chilli
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml kuřecího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá natě koriandru, nasekaná (na ozdobu)
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a opékejte nakrájená kuřecí prsa, dokud nezezlátnou. Následně je vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve přidejte cibuli a papriky a smažte je do měkka. Poté přidejte prolisovaný česnek a vše nechte krátce restovat.
- Přidejte kari koření, kmín, koriandr, kurkumu, zázvor a chilli. Promíchejte a smažte do chvíle, než se všechny přísady propojí a uvolní svůj aromat.
- Přilijte kokosové mléko a kuřecí vývar. Přiveďte směs k varu a nechejte vařit asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Vraťte opékaná kuřecí prsa zpět do pánve. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Pokud je omáčka příliš pálivá, přidejte lžíci medu nebo cukru.
- Podávejte s rýží nebo naan chlebem. Ozdobte nasekaným koriandrem.