21. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na chuťově bohatou kulajdu se zdravou přísadou kurkumy? Vyzkoušejte naši jedinečnou recepturu na kulajdu s kurkumou, která vás zaručeně překvapí. Tato tradiční česká polévka dostane nový rozměr díky přídavku kurkumy, která dodává jemnému krémovému vývaru nejen zářivě zlatou barvu, ale i zdravé vlastnosti. Pestré kombinace brambor, hub, kysaného zelí a kuřecího masa vytvářejí výjimečně chutnou harmonii, kterou oceníte jak v zimních, tak letních měsících. Připravit kulajdu s kurkumou je snadné a rychlé, takže se do toho pusťte a překvapte svou rodinu i hosty jedinečnou a lahodnou polévkou kulajda s kurkumou.
Suroviny:
- 500 g brambor
- 1 cibule
- 2 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- 600 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička octa
- Soľ a pepř podle chuti
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- Cibuli jemně nakrájejte a osmahněte na pánvi dozlatova.
- V hrnci svařte osolenou vodu a přidejte nakrájené brambory. Vařte, dokud nezměknou.
- V malé míse rozmíchejte vejce s octem.
- Dovařené brambory sceďte a vrátíme je zpět do hrnce.
- Přilijte vývar a přiveďte k varu. Poté přidejte osmahnutou cibuli.
- Smetanu smíchejte s kurkumou v malé misce a nalijte do polévky. Přiveďte k varu a míchejte.
- Při mírném varu přilijte směs z vejce s octem a za stálého míchání vařte ještě 2-3 minuty, nebo dokud polévka nezhoustne.
- Ochuťte solí a pepřem podle své chuti.
- Hotovou polévku podávejte horkou.