20. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse à la Provençal – tradiční provensálská rybí polévka plná bohatých chutí a vůně středomořských bylin. Tento recept vás zavede do slunečného pobřežního ráje jihu Francie. Užívejte si bohatou směs chutí a textur, které se spojují v harmonické slavnosti na vaší talíři. S přidáním čerstvého mořského plodu, aromatických bylin a sladkého rajčatového základu, tato bouillabaisse zaručuje úžasnou gastronomickou zkušenost. Připravte se na plnou chuťovou explozi a zhýčkejte své smysly s touto lahůdkou.
Bouillabaisse à la Provençal
Suroviny:
- 1 kg různých druhů ryb (např. treska, mořský vlk, jeseter)
- 500 g mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice)
- 2 cibule
- 4 rajčata
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 4 brambory
- 4 stroužky česneku
- 1 l rybího vývaru
- 250 ml červeného vína
- olivový olej
- špetka safránu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Nejprve připravte zeleninu. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek. Poté přidejte celer, mrkev a brambory a orestujte je krátce.
- Přisypte rajčata a nechte je krátce povařit. Poté zalijte vývarem a vínem. Přidejte špetku safránu a nechte polévku vařit přibližně 15 minut.
- Přidejte ryby a mořské plody a pokračujte v vaření dalších 10-15 minut, dokud se ryby nerozpadnou a mořské plody neuvarem.
- Před podáváním ochutnejte polévku a dosolte či připepřete podle chuti. Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem nebo krutony.