20. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí satay s arašídovou omáčkou je lahodným jídlem, které vás okamžitě přenese do tradiční thajské kuchyně. Šťavnatá kousky hovězího masa jsou marinované v exotické směsi koření a poté grilované do dokonalosti. Tečkou nad i je arašídová omáčka, která tuto pochoutku přenáší na zcela novou úroveň. Tento recept je skvělou volbou pro ty, kteří milují pikantní a intenzivní chuťové zážitky.
Suroviny
- 500g hovězího masa (řízek nebo roštěnec)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky hnědého cukru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce oleje
- 200 ml kokosového mléka
- 100g arašídového másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 červená paprika (nasekaná na menší kousky)
- 1 cibule (nasekaná na menší kousky)
- šťáva z jednoho limetky
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky a dejte do misky.
- V jiné míse smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, hnědý cukr, koriandr, kurkumu, kmín, česnek a olej. Promíchejte dobře, aby se vše spojilo.
- Přelijte marinádou maso a nechte ho v lednici odpočívat minimálně 1 hodinu nebo nejlépe přes noc, aby dobře nasáklo.
- V omáčkovém hrnci zahřejte kokosové mléko. Přidejte arašídové máslo a třtinový cukr. Za stálého míchání vařte omáčku, dokud se nezačne zhoustnout.
- Přidejte červenou papriku, cibuli a šťávu z limetky. Pokračujte v vaření omáčky, dokud zelenina nezměkne a omáčka získá požadovanou konzistenci.
- Zatímco se omáčka vaří, na pánvi osmažte marinované kousky masa, dokud nejsou zevnitř propečené.
- Servírujte hovězí satay s arašídovou omáčkou a podávejte s rýží nebo čerstvou zeleninou.