20. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Staročeská kyselá zelí je tradiční české jídlo, které si snadno připravíte doma. Kyselá zelí má vynikající chuť a je bohatá na vitamíny C a K. Tento recept vás provede krok za krokem, jak si vyrobit chutné kyselé zelí s použitím tradičních surovin a postupů. Dopřejte si tento jedinečný kousek české kuchyně a dopřejte si svěží a zdravou přílohu k různým masovým a vegetariánským pokrmům.
Suroviny
- 1 hlávka zelí
- 2-3 lžíce soli
- 2 bobkové listy
- 6 nových brambor
- 1 lžíce kmínu
- koření dle chuti (příklad: pepř, nové koření, kmín)
Postup
- Zelí očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Přidáme sůl a důkladně promícháme, zatímco lehce přimáčkáváme. Necháme zelí asi 30 minut odležet.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci vaříme vodu a přidáme bobkové listy, brambory, kmín a zelí (s odstraněným přebytečným soleným nálevem). Vaříme zhruba 40 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Hotové kyselé zelí můžeme ochutit kořením dle vlastního vkusu.