20. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Vietnamská polévka Bò bún je lahodným jídlem plným exotických chutí. Tento recept vás přenese přímo do ulic Hanoje. Bò bún je složen z jemně marinovaného hovězího masa, šťavnaté naklíčené sojové výhonky, křupavého salátu, čerstvé bylinky a nudlí z rýže. Tato lehká a osvěžující polévka je skvělou alternativou k tradičnímu ramenu. Připravte si exotický zážitek v podobě vietnamské polévky Bò bún ještě dnes!
Suroviny
- 200 g rýžových nudlí
- 300 g hovězí svíčkové
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 červená paprika
- 1 mrkev
- 1 okurek
- 1 cibule
- 3 česneky
- 2 vajíčka
- čerstvá koriandr
- mungo klíčky
- hrst čerstvých bylinek
Postup
- Uvařte rýžové nudle dle návodu na obalu. Opláchněte je studenou vodou a nechte okapat.
- Hovězí svíčkovou nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a hnědý cukr ve vhodné misce a marinujte v ní plátky hovězí svíčkové po dobu minimálně 30 minut.
- Připravte si zeleninu. Papriku, mrkev, okurku, cibuli a česnek nakrájejte na tenké proužky nebo plátky.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a osmahněte nakrájenou svíčkovou a marinádu, dokud maso není propečené a zlato-hnědé.
- V další pánvi udělejte dvě vajíčka ve formě placků a nakrájejte je na proužky.
- Na talíři si připravte miso polévku. Do džbánu nalijte vroucí vodu a rozmíchejte miso pastu, dokud je hladká. Přidejte mungo klíčky a promíchejte.
- Do misek přidejte rýžové nudle, svíčkovou, zeleninu, vajíčka a zalijte miso polévkou.
- Po vrchu posypte čerstvými bylinkami a podávejte ještě teplé.