19. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Zeleninová quiche Lorraine – Vyzkoušejte tento lahodný recept na tradiční quiche Lorraine s příjemným zeleninovým twistem. Křehký slaný těstíček naplněný směsí kyselé smetany, sýra, šunky a čerstvého zeleného hrášku, špenátu a chřestu. Originální francouzská pochoutka, která se stane chutnou alternativou pro vegetariány i masožravce. Připravte si zeleninovou quiche Lorraine a překvapte své hosty neotřelým a zdravým gurmánským zážitkem.
Suroviny
- 300 g listového těsta
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g špenátu
- 150 g slaniny
- 100 g sýra Gruyère
- 4 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pomoučeném vále rozválej těsto na pruh o velikosti formy na quiche.
- Těsto přenese do formy a po vybrání bublinek znovu potřepej moukou a nech odpočinout
- Předehřej troubu na 180°C.
- Na rozpáleném oleji na pánvi orestuj na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidej pokrájenou slaninu a špenát, nech pár minut povařit.
- Smíchej v míse vejce, smetanu a mléko, osol a opepři.
- Těsto vysyp do formy a na něj polož plátky sýra.
- Přidej zeleninovou směs a zalij vaječnou směsí tak, aby vše bylo pokryté.
- Peč v předehřáté troubě přibližně 30 minut, dokud bude quiche zlatavý.
- Než ho podáš, nech ho vychladnout a ztuhnout, aby se dobře krájel.