18. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Ratatouille na způsob Provence – recept plný sluneční energie a lahodného šmrncu. Naučte se, jak připravit toto klasické francouzské jídlo plné čerstvých zelenin jako je baklažán, cuketa a paprika. Nenechte si ujít chuť kombinace aromatických bylinek a olivového oleje, která do jídla dodává neodolatelný mediteránní charakter. Skvěle se hodí jako hlavní jídlo nebo příloha k masovým pokrmům. Nečekejte a vydejte se na cestu do Provence s tímto exkluzivním receptem na ratatouille.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 2 česneky, nakrájené na plátky
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 červená paprika, nakrájená na plátky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na plátky
- 1 cuketa, nakrájená na kolečka
- 2 lileky, nakrájené na plátky
- 400 g rajčat v plechovce
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky medu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na středně velké pánvi zahřejte olivový olej a osmažte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte sušený oregáno a promíchejte.
- Přidejte do pánve nakrájené papriky, cuketu a lilek a nechte je chvíli restovat, dokud zelenina nezjemní.
- Přidejte rajčata v plechovce a rajčatový protlak. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Znížte teplotu a vařte pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud se zelenina neproznebarví a nezměkne.
- Přidejte med a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Pokud máte rádi, můžete podávat s kuskusem nebo rýží.