18. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Risotto s mozzarellou a rajčaty je lahodné italské jídlo, které zaujme i ty nejnáročnější gurmány. Tento recept vás okouzlí svou jednoduchostí i bohatou chutí. Omáčka z rajčat a zralé mozzarelly se skvěle snoubí s křehkým rýžovým zrnem a vytvářejí vynikající texturu. Užijte si toto jídlo jako hlavní chod nebo jako předkrm a potěšte své chuťové pohárky.
Risotto s mozzarellou a rajčaty
Suroviny:
- 300 g rýže Arborio
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 400 g rajčat, oloupaných a nakrájených na malé kousky
- 250 g mozzarelly, nakrájené na malé kousky
- 1 l zeleninového vývaru
- 60 ml bílého vína
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- Čerstvý bazalkový list, nasekaný (pro ozdobu)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou.
- V dalším hrnci zahřejte zbylý olivový olej a přidejte rýži. Opečte rýži, dokud nezačne hnědnout. Poté přidejte bílé víno a vařte, dokud se víno nevyvaří.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, asi 1/2 šálku najednou, za stálého míchání. Vařte rýži až do chvíle, kdy se stane měkkou, ale stále al dente, což by mělo trvat asi 20-25 minut.
- Zmenšete plamen a přidejte směs rajčat. Přidejte mozzarellu a máslo. Míchejte a vařte dalších pár minut, dokud se mozzarella nerozpustí a vytvoří krémovou konzistenci.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké, posypané čerstvým nasekaným bazalem.