18. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
Svíčková omáčka s houskovým knedlíkem
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte lahodnou svíčkovou omáčku s houskovým knedlíkem!⁢ Tento​ tradiční český recept vás⁢ okouzlí bohatou‍ a krémovou omáčkou připravenou z hovězí svíčkové, zeleniny a smetany. Omáčku doprovodíte vláčným houskovým knedlíkem, který se skvěle‌ spojí s chutí⁢ omáčky. Připravte ⁤si tento ​jedinečný pokrm a rozmazlete své chuťové buňky.

Suroviny

  • 600 g hovězí svíčkové
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 2 stroužky‍ česneku
  • olej nebo‌ sádlo na smažení
  • 2 lžíce⁣ hladké mouky
  • 500 ⁣ml hovězího vývaru
  • 200⁣ ml smetany ke šlehání
  • 2 ⁤lžíce citronové⁤ šťávy
  • 1 lžička ⁣cukru
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 ​bobkový list
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Svíčkovou nakrájíme na‌ tenké plátky a osolíme.
  2. Na pánvi ⁤rozpálíme olej nebo sádlo a osmahneme na něm cibuli nakrájenou na kolečka.
  3. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a ‍česnek a⁢ necháme chvíli spolu podusit.
  4. Vejdeme plátky svíčkové a ​krátce opekáme z obou ⁢stran.
  5. Posypeme moukou a promícháme.
  6. Přidáme hovězí vývar, citronovou šťávu, cukr, hořčici, majoránku, tymián a bobkový list.
  7. Přivedeme⁢ k varu, ‍zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny, než je maso měkké.
  8. Při⁤ potřebě přidáváme vodu nebo vývar.
  9. Po uvaření vyjmeme maso a zeleninu ​a vše rozmixujeme dohladka.
  10. Smetanu vyšleháme do tuha a vmícháme do omáčky.
  11. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit vodou nebo vývarem.
  12. Ochutíme solí a pepřem a podáváme s houskovým knedlíkem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *