18. 1. 2024
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou svíčkovou omáčku s houskovým knedlíkem! Tento tradiční český recept vás okouzlí bohatou a krémovou omáčkou připravenou z hovězí svíčkové, zeleniny a smetany. Omáčku doprovodíte vláčným houskovým knedlíkem, který se skvěle spojí s chutí omáčky. Připravte si tento jedinečný pokrm a rozmazlete své chuťové buňky.
Suroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 3 petržele
- 2 stroužky česneku
- olej nebo sádlo na smažení
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička cukru
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Svíčkovou nakrájíme na tenké plátky a osolíme.
- Na pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a osmahneme na něm cibuli nakrájenou na kolečka.
- Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a česnek a necháme chvíli spolu podusit.
- Vejdeme plátky svíčkové a krátce opekáme z obou stran.
- Posypeme moukou a promícháme.
- Přidáme hovězí vývar, citronovou šťávu, cukr, hořčici, majoránku, tymián a bobkový list.
- Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny, než je maso měkké.
- Při potřebě přidáváme vodu nebo vývar.
- Po uvaření vyjmeme maso a zeleninu a vše rozmixujeme dohladka.
- Smetanu vyšleháme do tuha a vmícháme do omáčky.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit vodou nebo vývarem.
- Ochutíme solí a pepřem a podáváme s houskovým knedlíkem.