15. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Květák gratin meziroční je skvělý recept plný chuti a výživy. Tento veganský pokrm kombinuje jemnost a výrazné aroma květáku s hladkou a krémovou omáčkou. Gratinovaný květák se podává jako skvělá příloha nebo lahodné hlavní jídlo. Naše jednoduchá a rychlá receptura vám umožní připravit si tento lahodný pokrm v pohodlí domova. Přidáváme i tipy na úpravu podle vašich vlastních preferencí. Vyzkoušejte tento neodolatelný květák gratin meziroční a nechte se okouzlit jeho jedinečnou chutí.
Suroviny
- 1 velký květák
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 100 g strouhaného sýra
- sůl a pepř podle chuti
- špetka muškátového oříšku
Postup
- Opereme květák a rozdělíme na menší růžičky.
- Růžičky květáku uvaříme ve slané vodě do měkka. Poté je odcedíme.
- V hrnci rozpustíme máslo a vmícháme hladkou mouku. Zahustíme směs za stálého míchání asi 2 minuty.
- Postupně přiléváme mléko a vaříme do zhoustnutí omáčky.
- Přisypeme 3/4 množství strouhaného sýra a promícháme, dokud se nerozpustí.
- Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
- Do omáčky přidáme uvařený květák a směs přendáme do zapékací mísy.
- Povrch posypeme zbývajícím strouhaným sýrem.
- Gratin pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, nebo dokud nevznikne zlatavá kůrka.
- Hotový květák gratin podáváme teplý jako samostatné jídlo nebo přílohu.