15. 1. 2024
Autor: Roman Žák
Croque Monsieur
zdroj: Recepty 24/7

Croque Monsieur je francouzský sendvičový pokrm s křupavou vrstvou grilovaného chleba, plněný nádivkou zářící příjemným spojením sýra a šunky. Navíc je posypán vrstvou syrového sýra, která se během pečení rozpustí a vytvoří křupavou a nasycenou vrstvu. Vychutnejte si tuto klasickou francouzskou pochoutku, která je ideální pro rychlý oběd nebo svačinu.

Suroviny

  • 4 plátky bílého chleba
  • 4 plátky šunky
  • 100 g sýra gruyère, nastrouhaného
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Na másle si v hrnci připravíme základní bílou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání necháme sypké těsto na omáčku rychle zprudka obalit.
  2. Pak za stálého míchání zalijeme postupně mlékem, abychom nepomotávali hrudky, a přivedeme do varu. Pokud nám omáčka zhoustne příliš, můžeme ji postupně zředit mlékem.
  3. Přidáme nastrouhaný sýr a necháme ho v omáčce rozpustit. Dochutíme solí a pepřem.
  4. K plátkům bílého chleba přidáme plátky šunky a potřeme je připravenou sýrovou omáčkou.
  5. Pokládáme jednotlivé krajní části tak, abychom vytvořili trojúhelníkový sendvič.
  6. Na pánev rozehřejeme máslo a na něm opékáme croque monsieur z obou stran dozlatova.
  7. Pokud máme doma gril nebo toustovač, můžeme croque monsieur připravit i v něm – bude rychlejší a místo smažení na pánvi nebudeme muset používat máslo.
  8. Podáváme ihned, croque monsieur se nejvíce hodí jako teplý sendvič.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *