15. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Croque Monsieur je francouzský sendvičový pokrm s křupavou vrstvou grilovaného chleba, plněný nádivkou zářící příjemným spojením sýra a šunky. Navíc je posypán vrstvou syrového sýra, která se během pečení rozpustí a vytvoří křupavou a nasycenou vrstvu. Vychutnejte si tuto klasickou francouzskou pochoutku, která je ideální pro rychlý oběd nebo svačinu.
Suroviny
- 4 plátky bílého chleba
- 4 plátky šunky
- 100 g sýra gruyère, nastrouhaného
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na másle si v hrnci připravíme základní bílou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání necháme sypké těsto na omáčku rychle zprudka obalit.
- Pak za stálého míchání zalijeme postupně mlékem, abychom nepomotávali hrudky, a přivedeme do varu. Pokud nám omáčka zhoustne příliš, můžeme ji postupně zředit mlékem.
- Přidáme nastrouhaný sýr a necháme ho v omáčce rozpustit. Dochutíme solí a pepřem.
- K plátkům bílého chleba přidáme plátky šunky a potřeme je připravenou sýrovou omáčkou.
- Pokládáme jednotlivé krajní části tak, abychom vytvořili trojúhelníkový sendvič.
- Na pánev rozehřejeme máslo a na něm opékáme croque monsieur z obou stran dozlatova.
- Pokud máme doma gril nebo toustovač, můžeme croque monsieur připravit i v něm – bude rychlejší a místo smažení na pánvi nebudeme muset používat máslo.
- Podáváme ihned, croque monsieur se nejvíce hodí jako teplý sendvič.