Kulajda s indickým kořením je lahodná směs tradiční české polévky a exotických indických chutí. Tato omamná kombinace brambor, kysaného zelí, hub a koření jako je kurkuma, koriandr a kardamom, vytváří neodolatelnou chuťovou harmonii. Připravte si tuto unikátní kulajdu a užijte si exotickou variantu této tradiční české speciality.
Suroviny
- 500 g brambor
- 200 g houby (např. žampiony)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce indického koření (např. kari nebo garam masala)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
- Pažitka nebo petrželka na ozdobení
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte.
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmažte cibuli dozlatova. Přidejte nakrájené brambory a houby a smažte krátce, dokud nezežloutnou.
- Přidejte indické koření a promíchejte. Následně zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte 15-20 minut, dokud se brambory nezměknou.
- Veškerý obsah hrnce rozmixujte do hladké konzistence pomocí mixéru. Poté přilijte smetanu a citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Případně můžete polévku ještě přisolit a opepřit podle své chuti.
- Hotovou kulajdu podávejte posypanou pažitkou nebo petrželkou a můžete ji doplnit o křupavé topinky.