13. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Creme brulee květová medová je lahodný francouzský dezert, který spojuje jemnost medové chuti se sladkým květovým aroma. Tento recept vás zavede do světa křehké karamelové krustičky a krémového pudinku s lehkou vůní květin. Připravte si tento výjimečný dezert a potěšte své chuťové buňky neodolatelnou sladkou rozkoší!
Suroviny
- 4 žloutky
- 80 g cukru
- 2 vanilkové lusky
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce medu
- 1 lžička levandule
- 1 lžička měsíčku
Postup
- V misce smíchejte žloutky, cukr a semínka z vanilkových lusků.
- V hrnci zahřejte smetanu ke šlehání s medem, levandulí a měsíčkem. Přiveďte k mírnému varu.
- Poté odeberte smetanu z ohně a přidávejte ji postupně do směsi žloutků a cukru, neustále míchajte. Za tímto účelem je možné použít metličku.
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Směs přelijte do malých keramických nebo porcelánových mističek. Místičky umístěte do většího pekáčku s horkou vodou (vodní lázeň) a dejte péct do trouby asi na 45 minut.
- Po upečení vychlazujte creme brulee v lednici minimálně 2 hodiny.
- Před podáváním posypte vrch creme brulee cukrem a použijte vařič na karamelizaci povrchu.
- Dekorujte květy medu a levandule.
- Creme brulee podávejte jako zákusek s kávou nebo čajem.