12. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Phở je tradiční vietnamská polévka bohatá na chuť i vůni. Připravuje se s využitím hovězího vývaru, do kterého se přidávají nudle, šťavnaté kousky masa, aromatické bylinky a koření. Tato chutná a zdravá polévka je ideální volbou pro milovníky asijské kuchyně. Vypróbujte náš jednoduchý recept na Phở a přenesete se na vzdálenou exotickou cestu přímo do svého domova.
Suroviny
- 400 g rýžových nudlí
- 500 g hovězího masa (přednostně roštěné)
- 1 velká cibule
- 4 hřebíčky
- 1 kousek zázvoru (asi 5 cm)
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce šťávy z limetky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička mletého kmínu
- čerstvá mátová a koriandrová nať (na ozdobu)
Postup
- Nejprve připravte vývar. Do hrnce dejte hovězí maso, cibuli a zázvor nakrájené na menší kousky, hřebíčky a lžičku soli. Přilijte 2 litry vody a nechte vařit asi 2 hodiny, dokud se maso nezměkne a vývar nezíská bohatou chuť. Vývar přeceďte a odstraňte z něj maso, cibuli a zázvor.
- V jiném hrnci přiveďte k varu vodu a vařte v ní rýžové nudle podle návodu na obalu. Nudle sceďte a opláchněte studenou vodou.
- Do hotového vývaru přidejte rybí omáčku, sójovou omáčku, šťávu z limetky, cukr, mletý kmín a lžičku soli. Vše promíchejte a nechejte lehce povařit.
- Na talíře rozdělte nudle, přidejte na plátky nakrájené vařené hovězí maso a zalijte vývarem. Posypeme nasekanou mátovou a koriandrovou natí.
- Phở podávejte teplou a můžete si podle chuti přidat čerstvé bylinky, nakládanou zeleninu nebo omáčky.