12. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Marocká tajine s kuřecím masem je klasickým marockým pokrmem plným exotických chutí a vůní. Tato lahodná tajine je připravena s kousky šťavnatého kuřecího masa, které se dusí s lahodnými orientálními bylinkami, kořením a zeleninou. Výsledkem je chutný a aromatický pokrm, který vás přenese do světa tajemných marockých trhů. Nejenže je marocká tajine s kuřecím masem zdravá a vyvážená, ale také je jednoduchá k přípravě. Díky jejímu bohatému chuti a vůni se stane hlavním vyvrcholením vašeho jídelníčku.
Suroviny
- 500 g kuřecího masa (stehna nebo prsa)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 rajče
- 100 g sušených švestek
- 100 g oliv (pokud se líbí)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petržel na ozdobu
Postup
- Kuřecí maso nakrájené na menší kousky osolte, opepřete a nechte odležet.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek rozmačkejte nebo nakrájejte na jemno.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Rajče umyjte a nakrájejte také na plátky.
- V hrnci nebo tajinu zahřejte olivový olej a osmažte na něm kuřecí maso, dokud nezezlátne.
- Přidejte cibuli, česnek a všechny koření (papriku, kurkumu, kmín a skořici) a smažte 2 minuty.
- Přidejte nakrájenou mrkev, rajče, sušené švestky a olivy. Směs promíchejte.
- Pokud používáte tajin, přiklopte a nechte vařit na mírném ohni asi 45 minut, dokud se maso nepřipraví a zelenina zjemní.
- Pokud používáte hrnec, přeneste směs do pekáče, přiklopte a dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Vařte asi 1 hodinu a 15 minut.
- Před podáváním posypte marockou tajinu nasekanou čerstvou petrželkou.