11. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Vegetariánský quinoový salát – zdravá a vydatná volba pro milovníky vegetariánské stravy. Tento recept kombinuje výživné quinoa semínko s čerstvou zeleninou a kořením, vytvářející chutný a osvěžující pokrm. Přidejte do svého jídelníčku novou dimenzi s tímto jednoduchým, ale nápaditým vegetariánským salátem.
Suroviny
- 1 šálek quinoa
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 střední okurka, nakrájená na kostičky
- 1 paprika (červená, žlutá nebo zelená), nakrájená na kostičky
- ½ červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- Čerstvá petrželka, nasekaná
- Čerstvá máta, nasekaná
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Quinou důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili hořkou povrchovou vrstvu.
- V hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu a přidejte quinou. Vařte podle pokynů na obalu quinoy, obvykle 15-20 minut, dokud není vařená a voda je vstřebána. Nechte vychladnout.
- V míse smíchejte nakrájenou okurku, papriku, červenou cibuli, rajče, petrželku a mátu.
- V malé misce smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
- Přidejte vařenou quinou do misky se zeleninami a zalijte citronovou omáčkou. Dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
- Podávejte ihned jako předkrm nebo hlavní jídlo.