11. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte chutný a sladký dezert, tak se připravte na vřelé přijetí Kunafa s datlemi! Tato tradiční arabská pochoutka je vyrobená z křehkého kynutého těsta vrstveného s krémovou náplní z rozmačkaných datlí. Inspirujte se naším jednoduchým receptem a pusťte se do přípravy této lahůdky u vás doma. Vaše chuťové pohárky budou nadšené!
Suroviny
- 500 g křehkého těsta Kunafa
- 250 g rozpuštěného másla
- 200 g jemně nasekaných datlí
- 1 l mléka
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžíce růžové vody
- 1 lžička mleté skořice
- Jemně nastrouhaný pistáciový nebo lískový oříšek na ozdobu
Postup
- Nejprve rozmačkejte křehké těsto Kunafa na prach ve velké míse.
- Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte, aby byla všechna vlhkost rovnoměrně rozložena.
- Připravte vrstvu těsta na dno pekáče a po celém obvodu – vyšší pekáč je doporučený, aby bylo dostatek prostoru pro plnění a pečení.
- Vložte nasekané datle rovnoměrně na vrstvu těsta.
- V jiném hrnci přiveďte mléko k varu a postupně přidávejte krupicový cukr, růžovou vodu a mletou skořici.
- Nežijte směs mírně 5 minut a za stálého míchání, až se směs zhoustne a získá krémovou konzistenci.
- Zahalte konference datlemi těstem Kunafa a zakryjte ji další vrstvou těsta Kunafa shora.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
- Poté vyjměte pekáč z trouby a dejte ho stranou, aby se trochu zchladl.
- Pokud je kunafa ještě horká, pokapejte ji dortovým sirupem nebo medem.
- Posypte jemně nastrouhaným pistáciovým nebo lískovým oříškem na vrchol pro ozdobu.
- Nechejte kunafu vychladnout úplně, nejlépe několik hodin, než ji podáte.