11. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
Kunafa s datlemi
zdroj: Recepty 24/7

Pokud hledáte chutný a sladký dezert, tak se připravte na vřelé přijetí Kunafa s datlemi! Tato tradiční arabská pochoutka je vyrobená z křehkého kynutého těsta vrstveného s krémovou náplní z rozmačkaných datlí. Inspirujte se naším jednoduchým receptem a pusťte se do přípravy této lahůdky u vás doma. Vaše chuťové pohárky budou nadšené!

Suroviny

  • 500 g křehkého těsta Kunafa
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 200 g jemně nasekaných datlí
  • 1 l mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžíce růžové vody
  • 1 lžička mleté skořice
  • Jemně nastrouhaný pistáciový nebo lískový oříšek na ozdobu

Postup

  1. Nejprve rozmačkejte křehké těsto Kunafa na prach ve velké míse.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte, aby byla všechna vlhkost rovnoměrně rozložena.
  3. Připravte vrstvu těsta na dno pekáče a po celém obvodu – vyšší pekáč je doporučený, aby bylo dostatek prostoru pro plnění a pečení.
  4. Vložte nasekané datle rovnoměrně na vrstvu těsta.
  5. V jiném hrnci přiveďte mléko k varu a postupně přidávejte krupicový cukr, růžovou vodu a mletou skořici.
  6. Nežijte směs mírně 5 minut a za stálého míchání, až se směs zhoustne a získá krémovou konzistenci.
  7. Zahalte konference datlemi těstem Kunafa a zakryjte ji další vrstvou těsta Kunafa shora.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
  9. Poté vyjměte pekáč z trouby a dejte ho stranou, aby se trochu zchladl.
  10. Pokud je kunafa ještě horká, pokapejte ji dortovým sirupem nebo medem.
  11. Posypte jemně nastrouhaným pistáciovým nebo lískovým oříškem na vrchol pro ozdobu.
  12. Nechejte kunafu vychladnout úplně, nejlépe několik hodin, než ji podáte.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *