11. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Lazaně se špenátem a ricottou jsou bezpochyby lahodným a sýrovým pokrmem, který jistě potěší všechny milovníky italské kuchyně. Tento recept kombinuje vrstvy čerstvého špenátu, krémovou ricottu a klasické lasagne těstoviny, které jsou zalité šťavnatou rajčatovou omáčkou. Jednoduché přípravě a bohatému chuťovému zážitku rozhodně nebudete odolávat. Zkuste tento recept na lazane se špenátem a ricottou a překvapte své blízké výjimečným jídlem plným chuti a harmonie.
Suroviny
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g listového špenátu
- 200 g ricotty
- 250 g lasagní
- 400 g rajčat v plechovce
- 100 g strouhaného sýra
- olivový olej
- sůl, pepř, oregano
Postup
- Oloupejte a nakrájejte kořenovou zeleninu, cibuli a česnek.
- Na rozehřátém olivovém oleji orestujte kořenovou zeleninu, cibuli a česnek.
- Přidejte listový špenát a nechte ho zhruba 5 minut podusit.
- Přidejte 200 g ricotty a promíchejte, dokud nevznikne jednolitá směs.
- Rajčata v plechovce rozmačkejte vidličkou a přidejte do směsi se špenátem a ricottou.
- Osolte, opepřete a přidejte oregano podle chuti.
- V osolené vodě uvařte lasagní. Po uvaření je opláchněte studenou vodou.
- Natřete zapékací formu olivovým olejem a pokládejte do ní vrstvy lasagní a směsi se špenátem a ricottou. Opakujte, dokud nevyužijete všechny suroviny.
- Poslední vrstvu posypte strouhaným sýrem.
- Lazaně pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud svrchek nezezlátne.
- Lazaně nechte před servírováním chvíli odpočinout.