11. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Telecí tagliata se zeleninou je lahodné a zdravé jídlo, které vás okouzlí svojí chutí i vzhledem. Základem tohoto receptu je kvalitní telecí maso, které je zkrátka dokonalé. K tomu si připravíte čerstvou zeleninu, kterou zpestříte jemnou dochutí nadýchaným bylinkovým dresinkem. Telecí tagliata se zeleninou je skvělou volbou pro ty, kteří se rádi stravují zdravě a zároveň si pochutnají na delikátních přísadách. Dopřejte si tento jednoduchý, ale úžasně chutný pokrm plný živin a dokážete, že vaření může být skutečnou uměleckou disciplínou.
Suroviny:
- 600 g telecího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 100 g cherry rajčat (přepůlených)
- 150 g cukety (nakrájené na kolečka)
- 1 žlutá paprika (nakrájená na proužky)
- 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 2 lžíce balsamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Telecí maso očistěte a pokapejte olivovým olejem.
- Přidejte nasekaný rozmarýn, tymián a česnek. Dobře promíchejte, aby se maso obalilo všemi přísadami.
- Připravte si gril nebo grilovací pánev a rozehřejte na střední teplotu.
- Na rozehřátý gril položte telecí maso a grilujte ho z obou stran, dokud není upečené podle vašeho přání. Obvykle stačí 4-5 minut z každé strany.
- Mezitím si připravte zeleninu. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji, dokud není sklovitá.
- Přidejte cuketu a papriku a smažte je asi 5 minut, dokud nejsou křehké.
- Přidejte cherry rajčata, balsamikový ocet, sůl a pepř. Směs promíchejte a nechte dusit asi 2 minuty, než se zelenina zkaramelizuje.
- V hotové zelenině udělejte proříznutím kříže na povrchu rajčat. To pomůže uvolnit jejich šťávu a zkaramelizovat je.
- Vyjměte maso z grilu a nechte ho chvíli odpočinout, aby se šťávy uvnitř rovnoměrně rozložily.
- Nakrájejte telecí maso na tenké plátky proti vláknům.
- Servírujte tagliatu na talíři a přidejte směs grilované zeleniny.
- Pokapejte olivovým olejem a podávejte ihned.