11. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Dhal masoor – vegetariánská pochoutka je tradiční indické jídlo, které spojuje chutné červené čočky s bohatými kořeněnými přísadami. Tento jednoduchý a vyvážený recept nabízí osvěžující alternativu pro ty, kteří chtějí zkoumat svět zeleniny. S luxusní kombinací ochucujících koření jako jsou kurkuma, koriandr a kuminový prášek, si snadno připravíte zdravé jídlo, které bude zaručeně chutnat celé rodině. Tato delikátní vegetariánská pochoutka je vhodná pro zdravé stravování a může být podávána jako hlavní jídlo nebo příloha k ostatním indickým specialitám. Připravte si tento kouzelný recept a objevte svět indické kuchyně.
Suroviny
- 200 g červených čoček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 rajče
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kardamomu
- ½ lžičky chilli papričky
- 1 lžička soli
- 400 ml kokosového mléka
- čerstvá koriandrová nať (na ozdobu)
Postup
- Čočky důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte je v ní namočené asi 30 minut.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemné nudličky.
- Rajče nakrájejte na malé kostičky.
- Ve velkém hrnci zahřejte olej a přidejte cibuli, česnek a zázvor. Smažte je na středním plameni asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mletou kurkumu, koriandr, kmín, kardamom, chilli papričku a sůl. Promíchejte a smažte dalších 2 minuty.
- Přidejte namočené čočky a rajče. Promíchejte a nechte vařit asi 2 minuty.
- Přidejte kokosové mléko a přivedte směs k varu. Poté snižte teplotu a vařte na mírném plameni asi 15-20 minut, dokud se čočky nerozvaří a nevznikne z husté omáčky.
- Před podáváním posypte čerstvou koriandrovou natí a podávejte s rýží nebo chlebem.