11. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
Dhal masoor – vegetariánská pochoutka
zdroj: Recepty 24/7

Dhal masoor – vegetariánská pochoutka je tradiční indické jídlo, které spojuje chutné červené čočky s bohatými kořeněnými přísadami. Tento jednoduchý a vyvážený recept nabízí osvěžující alternativu pro ty, kteří chtějí zkoumat svět zeleniny. S luxusní kombinací ochucujících koření jako jsou kurkuma, koriandr a kuminový prášek, si snadno připravíte zdravé jídlo, které bude zaručeně chutnat celé rodině. Tato delikátní vegetariánská pochoutka je vhodná pro zdravé stravování a může být podávána jako hlavní jídlo nebo příloha k ostatním indickým specialitám. Připravte si tento kouzelný recept a objevte svět indické kuchyně.

Suroviny

  • 200 g červených čoček
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 rajče
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky mletého kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ½ lžičky chilli papričky
  • 1 lžička soli
  • 400 ml kokosového mléka
  • čerstvá koriandrová nať (na ozdobu)

Postup

  1. Čočky důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte je v ní namočené asi 30 minut.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemné nudličky.
  3. Rajče nakrájejte na malé kostičky.
  4. Ve velkém hrnci zahřejte olej a přidejte cibuli, česnek a zázvor. Smažte je na středním plameni asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
  5. Přidejte mletou kurkumu, koriandr, kmín, kardamom, chilli papričku a sůl. Promíchejte a smažte dalších 2 minuty.
  6. Přidejte namočené čočky a rajče. Promíchejte a nechte vařit asi 2 minuty.
  7. Přidejte kokosové mléko a přivedte směs k varu. Poté snižte teplotu a vařte na mírném plameni asi 15-20 minut, dokud se čočky nerozvaří a nevznikne z husté omáčky.
  8. Před podáváním posypte čerstvou koriandrovou natí a podávejte s rýží nebo chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *