10. 1. 2024
Autor: Hana Tobiášová
Jablečný koláč s karamelovou polevou
zdroj: Recepty 24/7

Jablečný koláč s karamelovou polevou je dokonalým spojením sladkých jablek a lahodné karamelové polevy. Tento recept vám přinese radost nejen při přípravě, ale i při samotném konzumování. Křehké těsto, plné šťavnatých jablek, je korunováno sladce plesnivou karamelovou polevou, která dává tomuto dezertu nezapomenutelnou chuť. Užijte si ho jako teplý svačinku nebo dárek pro blízké. Jednoduchý, mocně aromatický a plný chuti, tento jablečný koláč s karamelovou polevou vás určitě nadchne.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 4-5 jablek
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 100 g másla

Postup:

  1. Smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce a sůl v míse. Vypracujte hladké těsto.
  2. Vyválejte těsto na pomoučeném vále a přenesete jej do koláčové formy. Vytvořte vyvýšený okraj.
  3. Jableka oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na tenká kolečka. Rozprostřete je na těsto ve formě.
  4. V další míse smíchejte mouku, cukr a máslo dohromady. Tímto vznikne karamelová poleva.
  5. Polevou přelijte jablečný koláč tak, aby byly jablka zcela zakrytá.
  6. Pečte koláč v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, nebo dokud poleva nezezlátne.
  7. Nechte koláč vychladnout a podávejte s šlehačkou nebo vanilkovým zmrzlinou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *