10. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Klasická italská pizza je oblíbeným jídlem po celém světě. Tento recept vás naučí, jak připravit autentickou italskou pizzu přímo z pohodlí vaší kuchyně. Používá se tenké křehké těsto, které je poté pokryto bohatou rajčatovou omáčkou a oblíbenými ingrediencemi, jako jsou mozzarella sýr, plátky salámu a čerstvé bylinky. Tento lahodný recept na klasickou italskou pizzu se stane vaším oblíbeným jídlem pro večeři s rodinou a přáteli.
Suroviny
- 300 g pšeničné mouky
- 7 g sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 ml vlažné vody
- 200 g mozzarelly
- 6 lžic rajčatové omáčky
- 100 g salámu
- 50 g šunky
- olivy, oregano, bazalka (dle chuti)
Postup
- V míse smíchejte mouku, droždí a sůl.
- Přidejte olivový olej a postupně přilévejte vodu. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Na pomoučené válci rozválejte těsto na dortový tvar a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozetřete rajčatovou omáčku na těsto.
- Nakrájejte mozarellu, salám a šunku na plátky a rovnoměrně je rozložte na pizzu.
- Přidejte olivy a posypte oreganem a bazalkou.
- Upečte pizzu v předehřáté troubě na 220 °C asi 15-20 minut, nebo dokud je těsto zlatavé a sýr rozpuštěný.
- Hotovou pizzu podávejte ihned a případně můžete přidat čerstvou bazalku nebo olivový olej.