10. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse à la Provence je tradiční provensálský pokrm, který si zamilují milovníci mořských plodů. Tato bohatá rybí polévka je vyrobená z čerstvých ryb, jako je mořský vlk, tuňák nebo mořský kapr, spolu s aromatickými bylinkami a zeleninou. Připravená s láskou a úsilím, tato autentická provensálská specialita je skvělým gastronomickým zážitkem, který vás přenese do slunného jižního Francie. Následujte tento recept a ochutnejte neodolatelné chutě Středomoří v pohodlí vašeho domova!
Bouillabaisse à la Provence
Suroviny
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg filetů z bílé ryby (např. treska, platýs)
- 500 g mořských plodů (např. krevety, mušle)
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 l rybího vývaru
- 1 hrst čerstvého pažitky
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 lžička provensálského koření
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme prolisovaný česnek, fenyklová semínka a provensálské koření. Promícháme a chvíli podusíme, než se všechny přísady propojí.
- Přidáme loupaná rajčata a směs necháme asi 5 minut vařit.
- Přilijeme rybí vývar a necháme vařit přibližně 15 minut. Pak přidáme mořské plody a vaříme dalších 5 minut.
- Na závěr přidáme na kousky nakrájené rybí filety a necháme vařit, dokud se ryba nedokonale uvaří.
- Před podáváním dozdobíme nasekaným pažitkou a podáváme s chlebem.