10. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte autentický italský recept na Římské těstoviny amatriciana. Sýtné těstoviny smíchané s lahodnou ústřicovou omáčkou, kousky slaniny, cibulí a rajčaty vytvářejí neodolatelnou chuťovou symfonii. Zažijte chuť Itálie přímo ve své kuchyni s tímto jednoduchým a chutným receptem amatriciana. S hlavním úderem rajčat, slaniny a bylinek to určitě stojí za vyzkoušení!“.
Suroviny
- 400 g těstovin
- 200 g guanciale (italská slanina)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 400 g rajčat v plechovce (oloupaná a nasekaná)
- 100 ml bílého vína
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- ½ čajové lžičky červeného pepře
- Soľ a černý pepř podle chuti
- Olivový olej
- Sýr Pecorino Romano na posypání
Postup
- Na rozpáleném olivovém oleji osmažte guanciale, dokud nezíská křupavou konzistenci.
- Přidejte cibuli a česnek a za mírného ohřevu smažte, dokud nezezlátne.
- Přidejte rajčata, bílé víno, oregano a červený pepř. Povařte a poté na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- V mezičase uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente.
- Sceděte těstoviny a přidejte je do omáčky. Dobře promíchejte, aby se omáčka rovnoměrně rozložila na těstoviny.
- Servírujte horké a posypte štědrou porcí nastrouhaného sýru Pecorino Romano.