7. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Bramborová polévka s hráškem je výborným způsobem, jak vychutnat sezónní suroviny. Tato sýrová polévka je plná chuti a je vhodná jak jako hlavní jídlo, tak i jako předkrm. Hrášek přidává do polévky barvu a svěžest, zatímco brambory dodají polévce krémovou konzistenci. Tato jednoduchá a rychlá polévka je ideální pro všechny milovníky teplých jídel.
Suroviny
- 500 g brambor
- 200 g hrášku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- V hrnci rozehřejte olej a osmahněte cibuli s česnekem do zlatova.
- Přidejte brambory a smažte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
- Přidejte hrášek a zeleninový vývar.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud se brambory a hrášek nezměknou.
- Odstraňte hrncem z ohně a nechte vychladnout.
- Použijte mixér na přípravu hladké polévky.
- Ochutnejte solí a pepřem a případně dochuťte dle chuti.
- Podávejte horkou s čerstvou bagetkou nebo chlebovými krutony.