6. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečená kachna s bramborovým pyré – vydatný a lahodný recept, který vás zaručeně potěší. Křupavá kůrčička kachny, dochucená aromatickými bylinkami, se skvěle doplňuje s jemností bramborového pyré. S tímto jednoduchým a chutným jídlem si užijete skvělé chuťové zážitky. Stačí si jen připravit všechny suroviny, postupovat podle receptu a nechat pečenou kachnu s bramborovým pyré zahřát vaši chuťovou paměť.
Suroviny:
- 1 kachna
- 500 g brambor
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme kachnu a rozehřejeme troubu na 180°C.
- Kachnu očistíme a dobře osušíme papírovými ubrousky. Následně ji osolíme, opepříme a vnitřek můžeme dochutit i sušeným tymiánem.
- Vložíme kachnu do pekáče a pečeme asi 2-3 hodiny, dokud není maso měkké a dobře propečené.
- Mezitím si připravíme bramborové pyré. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě, dokud nejsou měkké.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli a česnek.
- Povařené brambory slijeme, přidáme je k osmažené cibuli a česneku a za stálého míchání přidáváme mléko a máslo, dokud nevznikne jednotná hmota.
- Bramborové pyré ochutíme solí a pepřem.
- Po upečení kachny ji necháme chvíli odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozložila po celém mase.
- Kachnu nakrájíme na porce, podáváme s bramborovým pyré a ozdobíme například čerstvým tymiánem nebo petrželkou.