6. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněné jehněčí ragú je bohatý a chutný recept, který vám okamžitě rozzáří chutě. Toto tradiční jídlo využívá jemně kořeněné jehněčí maso, které je vařeno do měkkosti a spolu s aromatickými bylinkami, zeleninou a omáčkou vytváří nezapomenutelnou chuťovou kombinaci. Jehněčí ragú je dokonalé pro večeři nebo speciální příležitosti a je velice snadné a rychlé připravit. S tímto receptem se vaše chuťové pohárky rozproudí a vy si vychutnáte lahodnou a kořeněnou jídelní zkušenost.
Suroviny
- 600 g jehněčího masa (plece nebo kolínko)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička sůl
- 500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 400 g rajčat z konzervy
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce medu
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- Mrkev a celer omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a na něm orestujeme maso z každé strany dozlatova.
- Přidáme cibuli a česnek a dusíme spolu dalších 5 minut.
- Přidáme mleté koření (kmín, koriandr, pepř) a orestujeme ještě chvilku.
- Přidáme mrkev a celer a dusíme dalších 5 minut.
- Přidáme vývar, rajčata z konzervy a rajčatový protlak. Promícháme a přivedeme k varu.
- Uzavřeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 1,5 – 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Ve skleničce rozmícháme hladkou mouku s trochou vody na pastu a vmícháme do ragú, aby se zahustilo.
- Přidáme med a promícháme.
- Dusíme ještě 15 minut, dokud se omáčka nezhustne.
- Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželkou.