6. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Lasagne al forno je klasický italský recept, který jistě potěší milovníky těstovin. Tato vrstvená pochoutka se skládá z plátků čerstvé těstoviny, které jsou naplněny bohatou směsí mletého masa, rajčatové omáčky a sýra. Lasagne jsou pečené v troubě, což přidává jídlu lahodnou a křupavou kůrčičku. Pokud hledáte luxusní a výživný oběd či večeři, neváhejte si vyrobit toto tradiční italské jídlo s vlastním speciálním dotekem. S naším receptem na Lasagne al forno vaši hosté budou nadšení.
Suroviny
- 500g lasagne plátů
- 400g mletého hovězího masa
- 400g mletého vepřového masa
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 800g rajčatové omáčky
- 200g ricotty
- 100g parmezánu, nastrouhaný
- 150g mozzarelly, nastrouhaná
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a smažte další 1 minutu.
- Přidejte mleté maso a míchejte, dokud nezezlátne. Přidejte sušené oregáno, bazalku, sůl a pepř. Vařte dalších 5 minut.
- Přidejte rajčatovou omáčku a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut, občas promíchávejte.
- V malém hrnci uvařte lasagne pláty podle pokynů na obalu.
- Vhodte k připravenému masu ricottu a promíchejte, dokud není směs dobře spojená.
- Do zapékací mísy položte jednu vrstvu lasagne plátů, přidejte polovinu masa a rozetřete ho po celém povrchu.
- Přidejte další vrstvu lasagne plátů a pokračujte další vrstvou masa.
- Konečnou vrstvou by měly být lasagne pláty. Na povrch posypte nastrouhaným parmezánem a mozzarellou.
- Předehřejte troubu na 180°C a dejte lasagne péct asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne a sýr neztuhne.
- Nechte lasagne chvíli vychladnout před podáváním a pak si můžete vychutnat italskou specialitu.