5. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Chtěli byste vyzkoušet dokonalý a chutný recept na křupavý quinoa salát? Tento jednoduchý a zdravý recept je plný přírodních ingrediencí, jako je šťavnatá zelenina, lahodná quinoa a svěží bylinky. Užijte si skvělou kombinaci chutí a textur, které vás zaručeně překvapí. Navíc je tento salát bohatý na bílkoviny a vlákninu, což ho činí výbornou volbou pro vegetariány a vegany. Připravte si svou porci křupavého quinoa salátu ještě dnes a oslněte své chuťové buňky!
Křupavý quinoa salát
Suroviny
- 1 šálek quinoa
- 2 šálky vody
- 1 červená paprika, nahrubo nakrájená
- 1 okurka, nakrájená na kostičky
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky medu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 1/4 šálku nasekané petrželky nebo koriandru
- 1/4 šálku nasekaných lístků máty
- 1/4 šálku nasekaných lístků bazalky
Postup
- Quinou důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- Quinou vložte do hrnce společně s vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit přikryté
asi 15-20 minut, dokud quinoa nepohlcuje veškerou vodu a stává se měkkou. - V misce smíchejte nakrájenou papriku, okurku, rajče a cibuli. Přidejte uvařenou quinou a promíchejte.
- V menší misce si připravte dresink. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř.
- Dresink zalijte přes quinoa směs a opatrně promíchejte.
- Přidejte nasekanou petrželku, máty a bazalku a znovu promíchejte.
- Salát podávejte svěží nebo ho dejte vychladit v lednici a podávejte jako chladnou přílohu.