5. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vepřová guláš Bourguignonne – Vyzkoušejte tento lahodný recept na vepřový guláš bourguignonne! Tento tradiční francouzský pokrm je plný bohaté chuti a aromatických koření. Kouzlo spočívá v dlouhém dusení masa, které ho udělá neuvěřitelně měkkým a šťavnatým. Kombinace vepřového masa, cibule, česneku, červeného vína a bylinkového bujónu vytváří dokonalou chuťovou symfonii. Podávejte s plátky čerstvého chleba nebo bramborovým pyré a vychutnejte si tento bohatý guláš s rodinou a přáteli.
Suroviny
- 600 g vepřového masa (plec nebo hýžď)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g slaniny
- 2 mrkve
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 300 ml vývaru
- 400 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
- petrželka na ozdobu
Postup
- Vepřové maso nakrájíme na kostky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek prolisujeme.
- Slaninu nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka opečeme maso z každé strany. Poté ho vyjmeme z pánve a dáme stranou.
- Na pánvi zpěníme cibuli a česnek. Přidáme slaninu a restujeme, dokud slanina nezezlátne.
- Přidáme na kostičky nakrájené mrkve a papriky. Restujeme asi 5 minut.
- Přilijeme vývar a červené víno. Přidáme rajčatový protlak, sůl a pepř podle chuti.
- Přivedeme k varu, snížíme plamen a dusíme pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
- Pak rozmícháme hladkou mouku s trochou vody a zvolna vmícháme do gulaše, aby se zahustil. Vaříme ještě asi 10 minut.
- Servírujeme s vařenými bramborami nebo knedlíky a ozdobíme nasekanou petrželkou.