5. 1. 2024
Autor: Roman Žák
Cibulová polévka s sýrovou plackou
zdroj: Recepty 24/7

Chutná a lahodná cibulová polévka doplněná vynikající sýrovou plackou. Tento recept nabízí jednoduchý a rychlý způsob, jak si vychutnat tradiční českou kuchyni. Vyvážená chuť sladké cibule se skvěle snoubí s křupavou sýrovou plackou, která polévku dělá ještě výživnější. Perfektní jako hlavní jídlo nebo úvodní chod na večeři. Připravte si tuto výtečnou cibulovou polévku s sýrovou plackou a pořiďte si pořádnou dávku lahodného jídla.

Suroviny

  • 4 cibule
  • 2 brambory
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 l lžíce červeného vína
  • 750 ml vývaru
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a brambory na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli. Smažte ji na střední teplotě, dokud nezezlátne.
  3. Přidejte cukr a nechte cibuli zkaramelizovat.
  4. Přidejte brambory a smažte je společně s cibulí až do doby, kdy brambory změknou.
  5. Přidejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří hustá směs.
  6. Přidejte máslo, tymián a červené víno. Vařte 2 minuty.
  7. Přidejte vývar a vařte dalších 15-20 minut, dokud brambory nezměknou úplně.
  8. Při dochucování použijte sůl a pepř podle chuti.

Sýrová placka

K polévce můžete připravit také sýrovou placku. Stačí smíchat 100 g strouhaného sýra se 2 vejci, přidat trochu soli a pepře a směs vylít na rozehřátý olej. Placku opékejte z obou stran, dokud nezezlátne. Podávejte s polévkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *