4. 1. 2024
Autor: Roman Žák
Vichyssoise – krémová polévka
zdroj: Recepty 24/7

Vychutnejte si lahodnou polévku Vichyssoise – krémovou specialitu s pórkem, bramborami a smetanou. Tato tradiční francouzská receptura je nejen bohatá na chuť, ale také jednoduchá na přípravu. Navštivte naši stránku a naučte se, jak připravit tento vynikající a lahodný pokrm.

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 2 póry
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru (zeleninového/chicken)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • kopr (na ozdobu)

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Póry omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobno.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo a vložte do něj nakrájenou cibuli, česnek a póry. Smažte na středním ohni asi 5 minut, dokud se zelenina nezměkne.
  4. Přidejte nakrájené brambory a vlijte vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Přidejte smetanu ke šlehání a vařte ještě asi 5 minut.
  6. Odstraňte hrníček z teplého vývaru, aby se polévka trochu vychladla.
  7. Poté vše rozmixujte mixérem nebo v robotu na hladkou a krémovou konzistenci.
  8. Polévku osolte a opepřete podle chuti.
  9. Nechejte vychladnout v lednici minimálně hodinu, nejlépe přes noc.
  10. Podávejte polévku ozdobenou nasekaným koprem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *