3. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatový dahl s kokosovým mlékem je lahodný veganský recept, který vás přenese do indických chutí a vůní. Tento jednoduchý a zdravý pokrm spojuje chuťové výhody červených čoček, rajčat a exotického kokosového mléka. Vysoká nutriční hodnota a bohatá škála chutí činí tento recept perfektní volbou pro celou rodinu nebo jako rychlý oběd či večeře. Připravit tento rajčatový dahl s kokosovým mlékem je snadné a bude vám chutnat!
Suroviny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 mrkev
- 1 pálka čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 400 g rajčat v plechovce
- 400 ml kokosového mléka
- 200 g červené čočky
- 300 ml zeleninového vývaru
- Soľ a pepr na dochutenie
- Čerstvá koriandrová na dozdobení
Postup
- Na pánvi si rozpálíme olivový olej a orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme nasekaný česnek, na nudličky nakrájenou papriku, na kostičky nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Vše společně restujeme asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme kari koření, kmín, koriandr a kurkumu. Promícháme a restujeme ještě asi 2 minuty, aby se koření uvolnilo vůně.
- Přidáme rajčata v plechovce (včetně šťávy) a kokosové mléko. Důkladně promícháme a necháme povařit.
- Přidáme červenou čočku a zeleninový vývar. Dochutíme solí a pepřem.
- Znížíme plamen a vaříme asi 30-40 minut, dokud se čočka nerozvaří a omáčka nezhustne.
- Servírujeme s rýží a posypeme čerstvou koriandrovou na zdobení.