3. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Tento lahodný recept na falafel s humusem je ideální volbou pro vegetariány i vegany. Křehké a aromatické falafely se připravují z namočených cizrny, jemně mleté spolu s česnekem, petrželkou a koriandrem. Poté se směs tvaruje a smaží se, až získá zlatavou barvu. K podávání je připraven vynikající humus, který se vyrábí z nasekaného česneku, citronové šťávy a tahini pasty. Tento pokrm je bohatý na živiny a může se podávat jako hlavní jídlo nebo součást piknikového obědu. Ochutnejte toto chutné a zdravé jídlo již dnes!
Suroviny
- 200 g suchých cizrny
- 1 malá cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky mletého pepře
- olič pro smažení
Postup
- Ve velké míse namočte suchou cizrnu přes noc nebo přibližně na 8 hodin.
- Odklopte cizrnu a důkladně ji opláchněte.
- Přesuňte cizrnu do mixéru spolu s cibulí, česnekem, petrželkou, koriandrem, kmínem, solí, kurkumou a pepřem.
- Mixujte ingredience dohromady, dokud nevznikne hustá, lepkavá hmota. Pokud je hmota příliš suchá, přidejte lžíci vody.
- Lžící nebo rukama vytvarujte z hmoty malé kuličky velikosti ořechu.
- V hlubokém hrnci zahřejte olej.
- Smažte falafel kuličky ve válcovém hrnci na středním plameni, dokud nejsou zlatě hnědé z obou stran.
- Odstraňte falafel kuličky z hrnce a nechte je okapat na papírové utěrce.
- Servírujte ještě teplé se sklenicí humusu a čerstvou zeleninou.
Příjemnou chuť!