Indická čočková polévka je lahodná a výživná vege-těstovina, která okouzlí svou výraznou chutí a vůní exotických korenin. Tato tradiční indická specialita je vyrobená z červené čočky, která je bohatá na bílkoviny a vlákninu, a obsahuje také mnoho zdravých živin. Svojí sytou oranžovou barvou a hladkou konzistencí potěší každého, kdo ji ochutná. Naše receptura je jednoduchá a rychlá, takže si tuto chutnou polévku můžete připravit i v hektickém pracovním dni. Vyzkoušejte tuto indickou čočkovou polévku a nechte se unést lahodnou chuťovou expedicí do vzdálené Indie!
Suroviny
- 1 šálek červené čočky
- 2 středně velké cibule, nakrájené na drobno
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 šálek rajčat, nakrájených na kostičky
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mletého kurkuma
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- Jemně nastrouhaný zázvor – podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- Cizrnu důkladně opláchněte a nechte namočenou v horké vodě přibližně 4 hodiny, nebo přes noc.
- Odmočenou cizrnu přendejte do hrnce, zalejte studenou vodou a vařte přibližně 30-45 minut, dokud nebude cizrna měkká.
- Když je cizrna vařená, sceděte ji a opláchněte studenou vodou. Dejte ji stranou.
- V hrnci rozpálte olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli do zlatova. Přidejte jemně nasekaný česnek a osmahněte ho spolu s cibulí.
- Přidejte nakrájená rajčata, kurkumu, koriandr, kmín a zázvor. Promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Přidejte červenou čočku a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte vařit přibližně 30 minut, dokud čočka nezměkne.
- Polévku přeceděte do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Následně ji vraťte zpět do hrnce.
- Přidejte odvařenou cizrnu do polévky. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Vařte dalších 5 minut.
- Indickou čočkovou polévku můžete podávat s čerstvým koriandrem a pochutnat si na jejím výjimečném exotickém aroma.