2. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Kabsa je tradiční irácký dušený pokrm, který vás okouzlí svou intenzivním kořeněnou chutí. Tato omamná směs zahrnuje pikantní kari, skořici, hřebíček a další exotické koření, které dává kabsa nezapomenutelnou vůni a chuť. Hrášek, mrkev a rajčata jsou směsí se sytým kuřecím masem, která se duší do dokonalosti, až se rozpadá na jazyku. S cestovinami nebo rýží je toto bohaté jídlo naprosto neodolatelné. Vyzkoušejte tento autentický irácký recept na kabsa a zažijte exotickou chuťovou explozi.
Suroviny:
- 500 g rýže
- 500 g jehněčího masa (vejce, kuře nebo hovězí může být alternativou)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 cibule (nasekaná)
- 1 rajče (oloupané a nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kabsa koření (směs koření typická pro kabsu, může se koupit ve specializovaných obchodech)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kardamomu
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce rozinek (oprávněné případně)
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje (pro posypání na konci)
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme podle chuti.
- Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme nakrájené maso. Osmahneme ho, dokud nezmění barvu na hnědou.
- Přidáme nasekanou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Smažíme, dokud nezezlátne.
- Přidáme rajče a smažíme dalších pár minut, dokud se rajče rozpadne.
- Do hrnce přidáme smažené maso a zeleninu. Přidáme kabsa koření, kurkumu, kardamom, pepř, kmín, skořici a muškátový oříšek. Dobře zamícháme a necháme chvíli povařit.
- Přidáme vodu a necháme vařit asi 1-2 hodiny, dokud maso nezměkne. Můžeme také použít tlakový hrnec, abychom ušetřili čas.
- V druhém hrnci uvaříme rýži, dokud není měkká podle naší preferované konzistence.
- Když je maso uvařené, odebereme ho z hrnce a rýži vmícháme do zbylé tekutiny. Můžeme přidat rozinky pro sladkou příměs.
- Na závěr vmícháme máslo nebo olivový olej a posypeme jím hotové jídlo.
- Kabsu podáváme teplou a můžeme ji případně ozdobit petrželkou nebo opečenými mandlemi.