2. 1. 2024
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Empanadas de masa fina“ jsou tradiční argentinské pečené koláče plněné chutnou masovou směsí. Připravené s jemným těstem, tyto lahodné empanady jsou oblíbenou pochoutkou mezi milovníky argentinské kuchyně. Dopřejte si jejich sladkou a slanou variantu a objevte autentickou chuť Jižní Ameriky.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- 4 lžíce studené vody
- 400 g náplně dle vlastního výběru (např. mleté maso, sýr, zelenina)
- Sůl a pepř dle chuti
- Olej na smažení
Postup
- V míse smíchejte mouku se solí.
- Přidejte studené máslo a prsty ho rozdrobte s moukou, dokud nevznikne drobivá směs.
- Přidejte vejce a vodu a hněťte těsto, dokud se nespojí. Případně přidejte více vody, pokud je těsto suché, nebo více mouky, pokud je těsto příliš lepkavé.
- Když je těsto hladké a nelepí se na ruce, vytvarujte z něj gule a zakryjte fólií. Nechte odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
- Mezitím si připravte náplň – například na pánvi osmahněte mleté maso, přidejte nakrájenou zeleninu a dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout.
- Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na menší kousky. Každý kousek vyválejte na tenkou placku.
- Na jednu polovinu placky dejte lžíci náplně. Poté přeložte druhou polovinou a okraje dobře slepte.
- Smažte empanadas na oleji z obou stran do zlatova.
- Hotové empanadas nechte okapat na papírovém ubrousku a podávejte teplé.