1. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a autentický recept na Balijský kuřecí satay, oblíbené indonéské jídlo. Kuřecí kousky jsou marinovány ve výrazné směsi exotických dochucovadel, jako je koriandr, zázvor a citronová tráva. Poté jsou opékány na grilu, až získají dokonalou chuť a šťavnatost. Doporučujeme servírovat s lahodnou arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou. Nechte se unést chutěmi a vyzkoušejte tento jedinečný recept na indonéský satay!
Suroviny
- 600 g kuřecího masa (prsa)
- 3 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce křenu
- 1 lžíce třtinového cukru
- čerstvě mletý pepř
- dřevěné špejle na grilování
Postup
- Na začátku namočte dřevěné špejle na grilování do vody, aby se při grilování nehořely.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
- Česnek a zázvor oloupejte a jemně nasekejte.
- V míse smíchejte slunečnicový olej, sójovou omáčku, křen, třtinový cukr, česnek, zázvor a čerstvě mletý pepř. Vzniklou marinádu důkladně promíchejte.
- Kuřecí kousky přidejte do marinády a nechte je v ní minimálně hodinu odležet (ideálně přes noc v lednici).
- Před grilováním předehřejte gril na střední teplotu.
- Nasadťte marinované kuřecí kousky na dřevěné špejle.
- Grilujte kuřecí satay asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou maso zcela propečené a zlatě hnědé.
- Balijský kuřecí satay je hotový! Podávejte jej s dipem z arašídového másla nebo sladké chilli omáčky a jasmine rýží.