1. 1. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na kari s cizrny a zeleninou je lahodným veganským jídlem plným chutí a výživy. Kari koření dodává jídlu exotickou a pikantní chuť, zatímco cizrna a zelenina přidávají texturu a výživu. Tento recept je snadno připravitelný a může být servírován jako hlavní chod nebo jako příloha. Užijte si toto chutné jídlo plné exotických chutí a zdravého prospěchu.
Kari z cizrny a zeleniny
Suroviny
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžíce oleje
- 1 střední cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce kari koření (dle chuti)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžička chilli prášku (dle chuti)
- 400 g rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)
- 200 ml kokosové mléko
- 300 g směsi zeleniny (mrkev, hrášek, paprika, brokolice), nakrájené na menší kousky
- Sůl a pepř podle chuti
- S čerstvou koriandrovou natí
Postup
- Olej zahřejeme v hrnci a přidáme nasekanou cibuli. Smažíme, dokud nezezlátne.
- Přidáme česnek a kari koření. Smažíme, dokud nezačnou vonět.
- Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, kardamom a chilli prášek. Promícháme a necháme chvíli restovat.
- Přidáme rajčata (pokud používáme čerstvá rajčata, zbavíme je kůže a nasekáme na menší kousky) a vaříme, dokud se rajčata nerozpadnou.
- Přidáme cizrnu (předem omytou a případně odkapanou) a kokosové mléko. Vaříme asi 10 minut, dokud se omáčka nezahustí.
- Přidáme směs zeleniny a vaříme dalších 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále zůstane křupavá.
- Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Podáváme s čerstvou koriandrovou natí a případně s rýží nebo naan chlebem.