1. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tato výborná receptura na vepřovou pečeni s křenovou omáčkou je dokonalou volbou pro milovníky výrazného a pikantního jídla. Lahodný kus vepřové pečeně je pečený do měkka, zatímco křenová omáčka dodává jedinečnou chuť a osvěžující zážitek. S tímto receptem si můžete být jisti, že uděláte důležitý dojem na své hosty a jejich chuťové buňky. Začněte vařit dnes a vychutnejte si okouzlující kombinaci vepřové pečeně s křenovou omáčkou, kterou si budete přát opakovat znovu a znovu.
Suroviny
- 1 kg vepřové pečeně
- 2 lžíce křenu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup
- Pečeni omyjte a osušte.
- Do pekáče nalijte trochu olivového oleje a na něm orestujte na kostky nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájenou vepřovou pečeni a opečte ze všech stran do zlatova.
- Přisypeme křen a chvíli podusíme.
- Po chvíli přidáme hladkou mouku a zamícháme.
- Slijeme vývar a za stálého míchání přilijeme do pekáče.
- Smetanu přilijeme do pekáče, promícháme a necháme provařit.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte ještě trochu vývaru.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Pečeni vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte asi 1,5 hodiny, dokud není pečeně měkká.
Vepřovou pečeně s křenovou omáčkou podávejte s bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami a libovolnou zeleninou.