31. 12. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Oživte svou kuchyni exotickou a zdravou lahůdkou s receptem na tradiční korejské kimchi. Toto kvašené zelí je plné probiotických vlastností a intenzivních chutí, které uspokojí váš chuťový pohár. Připravte si ho jednoduše z čerstvého zelí, koření a fermentačního procesu, který mu dodá neodolatelnou pikantní dochuť. Tento autentický korejský pokrm je skvělým doplňkem jakékoli asijské kuchyně a přináší do vaší jídelny skutečnou chuťovou výjimku.
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- ¼ šálku soli
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce křenu, nastrouhaného
- 1 lžíce čili papričky, nasekané
- 1 lžíce cukru
- 5 ředkviček, nakrájených na plátky
Postup
- Čínské zelí nakrájejte na menší kusy.
- Do velké mísy vložte čínské zelí a posypte ho solí. Dobře promíchejte, aby se sůl rovnoměrně rozložil. Nechte zelí odpočívat po dobu jedné hodiny.
- Po hodině zelí opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl. Nechte zelí okapat.
- V míse smíchejte nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, rybí omáčku, křen, čili papričky a cukr. Dobře promíchejte, dokud nedostanete pastu.
- Přidejte připravenou pastu k odkapanému zelí a důkladně promíchejte, aby se zelí dobře obalilo pastou.
- Přidejte nakrájené ředkvičky a znovu promíchejte.
- Pokud chcete, můžete kimchi dát do uzavíratelné nádoby a nechat fermentovat při pokojové teplotě po dobu 2-3 dní. Poté ho dejte do chladničky.
- Kimchi je připraveno k podávání a může se skladovat v chladničce až několik týdnů.