Vichyssoise je tradiční francouzská polévka, která je známá svojí jemností a lahodnou chutí. Tato bílá čočková polévka je ideální volbou pro milovníky lehkých a osvěžujících pokrmů. S využitím čočky jako hlavního ingredience je polévka bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní činí zdravou alternativu klasické zeleninové polévky. S jejím klasickým duálním charakterem může být Vichyssoise podávána jak teplá, tak i chladná, v závislosti na vašem osobním vkusu. Ponořte se do tohoto lahodného francouzského pokrmu a užívejte si jedinečné kombinace chutí a textur.

Suroviny

  • 200 g brambor
  • 200 g čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Oloupejte a nakrájejte brambory na menší kousky.
  2. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobno.
  3. V hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  4. Přidejte brambory a tymián a chvíli restujte.
  5. Přidejte čočku a zalijte zeleninovým vývarem.
  6. Povařte polévku na mírném ohni, dokud nejsou všechny ingredience měkké (asi 20-25 minut).
  7. Odstraňte hrnec z ohně a nechte polévku trochu vychladnout.
  8. Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence.
  9. Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte smetanu.
  10. Dobře promíchejte a ohřejte polévku na mírném ohni, dokud není prohřátá (nezapomeňte zamíchat, abyste polévku nezačali připalovat).
  11. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  12. Podávejte teplou nebo studenou, podle preference.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *