Vichyssoise je tradiční francouzská polévka, která je známá svojí jemností a lahodnou chutí. Tato bílá čočková polévka je ideální volbou pro milovníky lehkých a osvěžujících pokrmů. S využitím čočky jako hlavního ingredience je polévka bohatá na bílkoviny a vlákninu, což z ní činí zdravou alternativu klasické zeleninové polévky. S jejím klasickým duálním charakterem může být Vichyssoise podávána jak teplá, tak i chladná, v závislosti na vašem osobním vkusu. Ponořte se do tohoto lahodného francouzského pokrmu a užívejte si jedinečné kombinace chutí a textur.
Suroviny
- 200 g brambor
- 200 g čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Oloupejte a nakrájejte brambory na menší kousky.
- Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobno.
- V hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte brambory a tymián a chvíli restujte.
- Přidejte čočku a zalijte zeleninovým vývarem.
- Povařte polévku na mírném ohni, dokud nejsou všechny ingredience měkké (asi 20-25 minut).
- Odstraňte hrnec z ohně a nechte polévku trochu vychladnout.
- Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence.
- Vraťte polévku zpět do hrnce a přidejte smetanu.
- Dobře promíchejte a ohřejte polévku na mírném ohni, dokud není prohřátá (nezapomeňte zamíchat, abyste polévku nezačali připalovat).
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte teplou nebo studenou, podle preference.